Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az intuíció egy nagyon hasznos eszköz, amit azonban a jelenlegi, racionális gondolkodás vezérelte világban hajlamosak vagyunk meg sem hallani, vagy csak legyinteni rá. Pedig a tudatosság nélkülözhetetlen eszköze, hiszen az intuíció tulajdonképpen a lelked hangja. Te meghallod, amit üzenni szeretne?

1.      Teremts (akár mesterségesen) csendet magad körül


Maga a szó a latin intueri szóból származik, aminek a jelentése megnéz, megfigyel, szemlél, vizsgál. Mindazt nevezhetjük intuíciónak, ami a befelé figyelésünk során felbukkanó információt hordoz. Amikor a gondolkodás és a következtetések hangjai elcsitulnak bennünk, és minden elme tevékenységünkön túl meghalljuk lelkünk hangját.

És habár lehet, hogy kezdetben ez nehezen megy, hiszen a külvilág zajai elnyomják benned ezt a halk, apró hangocskát. Ezért különösen fontos az, hogy néha akár „mesterségesen” is megteremtsd a csendet magad körül. Minden olyan tevékenység, ami ezt elősegíti, hozzájárul az intuíciód csiszolásához.

2. Meríts információt a végtelen forrásból


De miért is kellene fejleszteni az intuíciót? Amíg a racionális elménknek korlátai vannak, addig az intuíciónk egy végtelen forrásból merít. Ezt úgy képzeld el, hogy van egy nagy, hatalmas kollektív tudat, amiből bármikor le tudsz hívni információt, ha úgy érzed, szükséged van rá. Különösen döntéshozatalnál segíthet sokat, hiszen biztos előfordult már veled is, hogy egy döntést igénylő helyzetben mást súgott az eszed, és mást a szíved.

Ilyenkor látszólag nehéz lehet választani, ugyanakkor fontos azt hangsúlyozni, hogy ha a szívedre hallgatsz, soha, semmilyen kérdésben nem dönthetsz rosszul. A nagyon racionális döntéseket nagyobb eséllyel bánjuk meg, mint az intuitív döntéseinket. Persze nincs jó döntés vagy rossz döntés, csak döntés van, aminek az előjelét egónktól vezérelve érezzük jónak vagy rossznak. Ha mást nem is, azt megtanulod egy utólag általad rossznak titulált döntésből, hogy legközelebb jobban hallgass az intuíciódra.

3. Az egód kiiktatásával kerülj kapcsolatba lelkeddel


A különbség a két pozíció között az, hogy az eszed tudni véli a helyes megoldást – ez azonban csak látszat. Az egód hiteti ezt el veled. A tudatos éned mindig sokkal kisebb látószögből tekint egy adott szituációra. Míg a tudatalattid végtelen tára, amihez az intuíció elér, a lelkedhez vezet. A lelked az intuíció által üzen neked. Ő jobban tudja, mire van szükséged, ezért ha az intuíciódra hallgatsz, a lelked útján jársz.

Minden gondolkodás és agyalás az egód illúziója, ami (ki)használja egészen kis korod óta benned élő vélt vagy valós félelmeidet, vágyaidat. Ezek az egód által vezérelt illúziók olyan utakra vezethetnek, amelyek látszólag könnyebbnek tűnnek, azonban pont a lényeg veszik el belőlük: az akadályoknak, a negatív élményeknek, az ismétlődő kudarcokkal való megküzdésnek köszönhető fejlődés.

 

4. Tudatosíts magadban, majd oldd fel a stresszt


Amikor túl nagy stressz vesz körül, az olyan, mintha saját magad zárnád egy kalitkába. Ha stresszes vagy, akkor esélyed nincs arra, hogy élj az intuícióval, ezáltal meghalld lelked hangját. Ilyenkor mindig a legfontosabb annak tudatosítása, hogy stressz alatt állsz. Ha ez megtörtént, utána pedig elkezdhetsz különböző módszereket alkalmazni a stresszoldás ellen. Relaxálj, meditálj, menj el masszőrhöz, fuss, főzz, olvass, hallgass zenét, tegyél bármit, ami kizökkent a negatív körforgásból Az is lehet, hogy már egy kiadós alvás is sokat segít. Ne sajnáld magadtól az időt!

 

5. Aludj – ha úgy érzed, arra van szükséged


Sok tanulmány, vélemény, tudományos okfejtés létezik az alvással kapcsolatban. Leginkább akkor teszel a legtöbbet Önmagadért, ha egyikre sem hallgatsz, csak a saját tested jelzéseit figyeled.

Lehetnek olyan periódusai az életednek, amikor igenis az átlagosnál több alvásra van szükséged. Ilyenkor tudd, hogy nincs semmi baj veled. Lehet, hogy túlságosan is felgyorsult a fejlődésed, ami azzal jár, hogy az energiaszinted túl gyorsan változik, ehhez pedig tested nehezebben alkalmazkodik.

Ha túl rövid idő alatt túl nagyot nő a tudatszinted, ezáltal az energiaszinted is, az látszólag azzal a paradoxonnal jár együtt, hogy fáradtnak és gyengének érzed magad. Ilyenkor hagyj időt magadnak. Aludj, amennyit szeretnél, akár nap közben is egy fél óra-órát. A szervezeted meghálálja, kiegyensúlyozottabbá válsz, és nagyobb lesz az összhang az életedben, aminek köszönhetően könnyebben meghallod lelked hangját is.

 

6. Válassz egy olyan módszert, amivel azonosulni tudsz


Mások vagyunk, ezért más módszerek válnak be egyikünknek és másikunknak. Nekem az Agykontroll technikái nagyot sokat segítettek. Korábban eléggé racionális, bal agyfélteke dominálta életet éltem, ezért tudtam, hogy hangsúlyt kell fektetnem a jobb agyféltekém fejlesztésére.

Az Agykontroll kiváló technikákat tanít ehhez, amit kitartó gyakorlással mindenki elsajátíthat. Az intuíciód olyan hétköznapi helyzetek megoldásában is segítséget nyújthat, mint hogy hová is raktad a lakáskulcsot, szemüveget, vagy azt a kis cetlit, amire egy fontos telefonszámot írtál fel. Semmi misztikus nincs ebben, az intuíció ezekkel a technikákkal kiválóan fejleszthető.

 

7. Meditálj rendszeresen


A meditáció kiváló eszköz a „belső fecsegőgépünk” lecsendesítésére. Nem állítom, hogy a gondolatok rögtön megszűnnek, de idővel lassulnak, és kellő gyakorlás után megteremthető a pillanatnyi csend is az elméd viharában. Megtanulod megkülönböztetni az elméd gondolatait a lelked hangjától, és ez a különbségtétel nélkülözhetetlen, ha kiegyensúlyozott és boldog életet akarsz élni.

 

+1. Éld meg az érzéseidet


Lehet, hogy Téged is arra tanítottak, hogy fojtsd el magadban az érzéseidet. Azonban bármikor dönthetsz úgy, hogy nem azonosulsz ezzel az eddigi hozzáállással. Az érzések mind jeleznek számodra.

Vannak olyan érzések, amelyeket lelked fejlődése érdekében meg kell tapasztalnod. Legyen az fájdalom, csalódás, bánat, szorongás, félelem, éld át abban a pillanatban, amikor fölmerül benned. Az elfojtással csak hozzájuk kötöd magad, mivel egy dugót képzel a negatív érzések üvegén. Azok azonban a dugó alatt egyre csak növekednek, majd egy váratlan pillanatban, amikor már túl nagy lesz benned a nyomás, semmit nem törődve a dugóval, kitörnek belőled.

És ezzel nem azt mondom, hogy mindez azt jelenti, hogy tocsogj napokig, hetekig vagy akár hónapokig a negatív érzésekben, mert az sem visz előre. Egyszerűen csak hagyd, hogy megtörténjen. Jöjjön, aminek jönnie kell, és történjen, aminek történnie kell. Éld meg, azután pedig engedd el őket!

 

Szerző: Ábrahám-Hörömpő Andrea – Lélekmozaikok

 

dream_catcher-1525961.jpg

 

guided-meditation.jpg

 

heart-hand-lights-photo-wallpaper-1680x1050.jpg